NIEUWSBERICHTEN

"Easy Peasy" op 6 februari voor alle liefhebbers van kikkererwten en andere peulvruchten!

LOCATIE:

Campus Kantienberg

Voetweg 66, 9000 Gent


Op 6 februari 2024 nemen wij met Peas and Beans deel aan de interactieve studiedag Easy Peasy. Op deze studiedag zullen de resultaten onthuld worden van verschillende projecten over lokale peulvruchtketens, zoals het KIKET-project waar wij aan meegewerkt hebben.


Lokale peulvruchten vormen een belangrijk onderdeel van de eiwittransitie. Wat is de stand van zaken qua beleid, teelt, verwerking, productie en vermarkting van soja, kikkererwten, gele erwten, droogbonen en edamame? Hoe kan de toekomst van deze lokale peulvruchten voor humane voeding eruitzien? En waarom is het belangrijk om hierop in te zetten?

Het programma met binnen- en buitenlandse sprekers loodst je doorheen het volledige ketenverhaal van deze gezonde, duurzame en eiwitrijke smaakmakers.

Geef samen met ons peulvruchten de aandacht die ze verdienen.

Inschrijven kan gratis via deze link:

https://events.arteveldehogeschool.be/Details/8133

Wij kijken er naar uit u daar te mogen ontmoeten.

NIEUWSBERICHTEN

Week van de Peulvrucht

Wist je dat peulvruchten ook in Vlaanderen geteeld kunnen worden?

06/02/2023

De meeste peulvruchten komen nog altijd uit het buitenland, maar steeds meer Belgische landbouwers proberen ook in ons land een succes te maken van de teelt. Zo kunnen we straks ook onze peulvruchten lokaal kopen. Ontdek hoe Thomas, de eerste kikkererwtenteler van Vlaanderen, zijn peulvruchten teelt.(Lokale) peulvruchten worden in Vlaanderen ook verwerkt in diepvriesproducten, hummus, falafels, tofu... Heel wat bedrijven doen hun best om met lokale peulvruchten aan de slag te gaan.



Lokale kikkererwten: heerlijk! 

KIKET 

9/07/2022



Kikkererwten zijn van oorsprong mediterrane peulvruchten en vormen het basisproduct voor hummus, falafel en ander plantaardig lekkers. Door in te zetten op lokale teelt vermijden we veel voedselkilometers en in vergelijking met dierlijke voeding reduceren we het kunstmest- en watergebruik. Met tal van KIKET partners onderzoeken we hoe we de lokale keten van kikkererwten kunnen optimaliseren.  KIKET staat voor “lokale teelt van kikkererwten ontketenen” en wordt gerealiseerd met steun van de Vlaamse Overheid Departement Landbouw en Visserij. 

De KIKET-partners zijn:

  • 3 kennisinstellingen: Arteveldehogeschool (coördinator), ILVO, Inagro 
  • 3 landbouwers (landbouwbedrijven Peas&Beans, PHAE, Ekoto) 
  • 3 voedingsverwerkende bedrijven (Abinda, Deldiche, Greenyard) 
  • 1 retailer: Delhaize De Leeuw 
  • 1 non-profitorganisatie: Rikolto 


Verpakkingsvrij en duurzaam: kikkererwten verpakt in jute zak

Vlaamse eiwitstrategie

Wij zijn er alvast mee begonnen! 

23/02/2021

Vandaag lanceerde minister Hilde Crevits de Vlaamse eiwitstrategie 2030. Wij zijn er vorig jaar alvast al mee begonnen. Samen met onze partners leggen wij als producent, winkelier, kok en consument de fundamenten voor een duurzame landbouw en samenleving.

Het is ondertussen 5 maanden geleden dat de kikkererwten en rode kidneybonen geoogst werden. Na de uitdaging van de teelt startte met de verkoop een nog grotere uitdaging. Van een zekere afzet was er namelijk geen sprake. Eén ding stond op voorhand vast. De afnemers zouden duurzaamheid en aandacht voor lokale productie hoog in het vaandel dragen. Dat is tot op vandaag goed gelukt. De kikkererwten en kidneybonen vinden hun weg naar verpakkingsvrije winkels, winkels voor lokale producten, lunchbars en restaurants. Het grootste deel wordt verkocht in herbruikbare jute zakken. De kikkererwten en kidneybonen werden ondertussen al gebruikt voor het bereiden van hummus, falafels, stoofpotjes, tajines tot zelfs kikkererwtkroketten. De Belgische kikkererwten zijn iets kleiner dan de doorsnee kikkererwt die te vinden is in de warenhuizen maar het grootste verschil zit in de smeuïgheid. Hummus gemaakt van de kikkererwten is smeuïger dan deze van de meeste andere kikkererwten. Dit is te verklaren door het specifieke ras van kikkererwten en onze vruchtbare bodem.

Klei en steentjes

Wie er al mee aan de slag ging, heeft het vast opgemerkt. Er hangt nog wat stof en aarde aan de erwten en de bonen. Hoe komt dit? Wel, deze peulvruchten werden geteeld op een akker gelegen op de Rijkekleie. Deze naam doet de misschien een belletje rinkelen bij de wielerliefhebbers. De Rijkekleie is gekend als een steile helling, maar het is vooral ook een heuvel die gekend is voor zijn zware kleibodem die rijk is aan stenen. Aangezien het tijdens de oogst redelijk vochtig weer was bleef er wat van die kleibodem aan de kikkererwten en nierbonen plakken. Niets ergs, gewoon wat langer spoelen. Hetzelfde verhaal met de steentjes. De kikkererwten worden voor ze verkocht worden grondig gereinigd en gecontroleerd maar soms glipt er nog eens steentje door de mazen van het net. Zeker wanneer de steentjes even groot zijn als de kikkererwten zijn ze moeilijk te onderscheiden van de kikkererwten. Maar ook deze haal je er tijdens het spoelen en weken probleemloos uit.

In april zaaien we opnieuw

Na een eerste jaar vol uitdagingen en improviseren, gaan we dit jaar opnieuw kikkererwten zaaien. Als het weer meezit doen we dit begin april. Met de kennis en ervaring van vorig jaar gaan we dit jaar nog beter proberen doen. Nog minder steentjes en minder aarde op de kikkererwten daar gaan we dit jaar voor. Uiteraard blijven we ook duurzaam werken. We blijven focussen op nuttige insecten en een goede bodemgezondheid.

Wereldbodemdag 

Een gezonde bodem is de basis voor een landbouwbedrijf 

05/12/2020


Om onze bodems zo gezond mogelijk te houden worden de gronden het jaarrond bedekt gehouden. De voorjaarsteelten zoals kikkererwten en bonen worden afgewisseld met wintergranen. Na de wintertarwe zaaien we een mengsel van gele mosterd en facelia om de bodem tijdens de winter bedekt te houden. De groenbemesters worden na de winter versnipperd en worden humus voor de bodem. Tijdens hun groei halen de groenbedekkers CO2 uit de lucht die zo vastgelegd wordt in de bodem. In feite ligt de sleutel tot de oplossing voor de opwarming van de Aarde in het verhogen van het koolstofgehalte van de bodems.


Daarnaast wordt er zo weinig als mogelijk geploegd om het bodemleven zo weinig mogelijk te storen. We rekenen op regenwormen om de bodem luchtig te houden. De kanalen gegraven door de regenwormen en de andere bodeminsecten zijn ideaal voor de plantenwortels en om het overtollige regenwater te laten draineren.



Om een gezonde bodem te stimuleren werken we steeds meer ploegloos
Kikkererwten zijn het basisproduct voor hummus en falafel

Belgische hummus en Falafel

Eerste Belgische kikkererwten klaar voor consumptie! 

24/09/2020

Lekkere Belgische kikkererwten klaar om op te eten! Na een maand drogen en het uitzeven van de peultjes zijn de kikkererwten klaar voor verkoop. De eerste gerechten werden reeds klaargemaakt en lekker bevonden. De komende weken zullen de kikkererwten en de afgeleide producten via verschillende kanalen (verpakkingsvrije winkel, restaurants) aangekocht kunnen worden. 


Zou u graag de kikkererwten aankopen in een winkel in uw buurt? Geef mij zeker een seintje. Dan neem ik contact op met deze winkels om te kijken of dit mogelijk is.



Bijen en hommels in kikkererwten 

Kikkererwten zijn feestmaal van nectar voor nuttige insecten 

23/06/2020

Een aantal dagen geleden kwamen er in ons veld kikkererwten onderzoekers van Ugent waarnemingen doen naar de aanwezigheid van bijen en hommels. Tot ons groot plezier werden er niet minder dan 13 unieke soorten geobserveerd, waarvan vele in grote getalen. Door de lange bloeiperiode lijken de kikkererwten een feestmaal te zijn de bijen en de hommels. Voor de kenners hierbij een overzicht van de waargenomen soorten: goudpootzandbij, grasbij, grote wolbij, honingbij, steenhommel, akkerhommel, aardhommel , gewone geurgroefbij, groepjesgroefbij, tuinbladsnijder, lathyrusbij, grote bladsnijder en metselbij.



Kikkererwten bevatten veel nectar voor bijen en hommels